5 tips om een goede blog te schrijven
Bijna elke volwassene kan schrijven. Maar niet elke geschreven tekst wordt ook daadwerkelijk gelezen. Ben je ondernemer? Dan wil je dat jouw teksten gelezen worden. Én dat de lezer na het lezen van jouw tekst actie onderneemt. Bloggen is een goede methode om vindbaar te worden op het web en klanten aan je te binden. Door kennis met ze te delen of tips te geven, schep je vertrouwen. Door de blogartikelen op de juiste manier te schrijven, zorgt regelmatig bloggen voor een hogere omzet. Maar hoe schrijf je nou een goede blog? Ontdek het aan de hand van onderstaande tips.
1. Schrijf een pakkende intro (én outro)
De introductie van een blog is misschien wel de belangrijkste alinea van het hele artikel. Daar begint men namelijk met lezen. Vindt de lezer daarin niet de informatie waar hij naar op zoek is? Dan klikt hij de pagina weg en gaat hij door naar de concurrent.
Het is dus van belang dat je introductie pakkend is én dat daarin staat vermeld wat er verderop in het artikel te lezen valt. Hiermee trigger je de lezer als het ware om verder te lezen. En je wilt natuurlijk dat het hele artikel wordt gelezen, tot en met het outro.
In het outro vat je het artikel samen en verwerk je een zogenaamde ‘call to action’ (CTA). Met een CTA spoor je de lezer aan om actie te ondernemen. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld het kopen van een product, het inschrijven voor een cursus of nieuwsbrief, het volgen van je account(s) op social media of het invullen van je contactformulier.
In mijn vorige blogartikel ‘Call to action: onmisbaar in al je content’ lees je waarom een CTA nooit mag ontbreken in jouw blogartikel.
2. Gebruik tussenkopjes voor een goede blog
Naast veel spelfouten is ‘een grote lap tekst’ misschien wel de grootste afknapper op het gebied van webteksten. Wanneer de pagina is geladen en je ziet alleen maar letters dansen, dan heb je weinig zin om aan die tekst te gaan beginnen.
De gemiddelde lezer (lees: potentiële klant!) leest de tekst niet eens, maar scant hem alleen. Als schrijver van het blogartikel is het dus zaak dat je het scannen zo gemakkelijk mogelijk maakt. Én dat de lezer tijdens het scannen al heel veel informatie oppikt.
Door de informatie in het blogartikel op te splitsen in voldoende alinea’s mét tussenkopjes, wordt het voor de lezer gemakkelijker om vanaf begin tot eind de tekst te lezen, al dan niet te scannen.
3. Voeg afbeeldingen toe aan je blog
Ook het toevoegen van afbeeldingen helpt om de tekst leesbaarder te maken. Een passende afbeelding geeft letterlijk kleur aan je blog en trekt de aandacht van de lezer.
Gebruik daarom altijd een ‘uitgelichte afbeelding’ bovenaan je blogartikel. Naast dat dit uitnodigt om het blogartikel verder te bekijken, is het goed voor je SEO (mits de afbeelding is geoptimaliseerd) én staat er meteen een foto bij de social-mediacontent, wanneer dit artikel wordt gedeeld.
Daarnaast kun je ook afbeeldingen in je blogartikel zelf toevoegen, maar doe dit alleen wanneer het écht relevant is. Bijvoorbeeld wanneer je een product beschrijft of als je een mooie vakantiebestemming promoot.
4. Werk met overzichtelijke lijstjes
Opsommingen doen het altijd goed. Het zijn korte stukjes tekst onder elkaar die makkelijk te lezen én te scannen zijn.
Tips om met overzichtelijke lijstjes te werken:
- Gebruik opsommingstekens (zoals bullets, cijfers of groene vinkjes).
- Begin elk item in je lijst met een hoofdletter.
- Na woorden komt geen punt.
- Na zinnen komt wel een punt.
- Zet je opsomming in een logische volgorde.
- Gebruik alleen cijfers als ze daadwerkelijk iets toevoegen aan je lijstje.
5. Gebruik een blog-checklist
Om er zeker van te zijn dat jouw blog gelezen gaat worden, kun je een blog-checklist uitprinten en boven je bureau hangen. Zo kun je, elke keer wanneer je een nieuw blogartikel schrijft, alle punten afgaan om te kijken of je overal aan hebt gedacht. Heb je alles (in je hoofd) afgevinkt? Dan heb je een goede blog geschreven en kan het blogartikel online! Op de website van Tina typt vind je een handige gratis blog-checklist die je hiervoor kunt gebruiken.
In de blog-checklist van Tina typt staan nog meer tips waar je rekening mee kunt houden bij het schrijven van een goed blogartikel. Naast dat de opmaak van een tekst goed moet zijn, dient de tekst ook SEO-proof te zijn om gevonden te kunnen worden in Google. Blijf je het, ondanks mijn tips, lastig vinden om zelf een goede blog te schrijven? Neem dan gerust contact met me op. Wellicht kan ik daarin iets voor je betekenen.