Amandelmelk is puur plantaardig en wordt gemaakt door gemalen amandelen en water te filteren zodat er een melkachtige drank ontstaat. Omdat het plantaardig is wordt het, onder andere door veganisten, gebruikt als melkvervanger. Deze melk bevat geen cholesterol en geen lactose, waardoor het zeer geschikt is voor mensen met lactose-intolerantie. Amandelmelk biedt ook een uitkomst voor mensen die niet tegen soja kunnen of, zoals ik, gewoon geen sojamelk willen drinken vanwege de negatieve invloed op het hormoonstelsel .
Voordelen amandelmelk
Wat mij betreft is amandelmelk de beste vervanger voor melk. Waarom? Hieronder een aantal voordelen van deze plantaardige melk op een rijtje.
- Het is zeer rijk aan vitaminen en mineralen.
Amandelmelk bevat de vitaminen B1, B2, B6 en E. Daarnaast bevat het de mineralen ijzer, calcium, kalium, fosfor, magnesium, zink, koper, chroom, mangaan en selenium. - Het bevat het minst aantal calorieën van alle melksoorten.
- Mensen met een allergie of intolerantie voor lactose en soja kunnen deze melk gewoon verdragen.
- Het is zeer licht verteerbaar.
- Het bevat eiwitten van een hoge kwaliteit.
- Het bevat geen verzadigde vetten en geen cholesterol.
Zelf amandelmelk maken
Amandelmelk is verkrijgbaar in de natuurwinkel en in de grotere supermarkten. Let er op dat je altijd de ongezoete variant kiest. Daarnaast is deze melk ook heel goed zelf te maken:
Ingrediënten
– 1 liter water
– 250 gram (ongebrande) amandelen
Voeg eventueel honing, agavesiroop of kaneel toe als je van wat zoetere melk houdt.
Laat de amandelen een aantal uren weken in water en doe daarna alle ingrediënten in de blender. Nadat alles gemalen en gemengd is giet je het mengsel door een (koffie)filter, fijne zeef, schone theedoek of kaasdoek. De melk die je overhoudt kun je zo drinken of gebruiken voor alles waar je normaal melk voor gebruikt! (Bijvoorbeeld voor smoothies, havermout, pannenkoeken, cake/taart of in de koffie).
Ingrediënten voor een lekkere smoothie met amandelmelk
– Amandelmelk
– Galia meloen
– Cantaloupe meloen
– Hennepzaad
Marcel Heeres
Hoi Tina,
Ik heb natuurlijk even gegoogled naar de negatieve effecten van sojaproducten. Ik begrijp dat de wetenschappers het, als gewoonlijk, nogal oneens zijn. De ene heeft het bijvoorbeeld over negatieve effecten op het hormoonstelsel en de andere juist over positieve effecten op het hormoonstelsel. Mijn conclusie: we weten het gewoon niet en moeten gewoon alles met mate eten. En wat we lekker vinden natuurlijk. Ook met mate.
tinabrands
Marcel HeeresHoi Marcel,
Ik ben het helemaal met je eens! Zo hoorde ik laatst ook dat chiazaad erg slecht zou zijn, terwijl deze zaden toch echt tot de superfoods behoren en ook heel veel positieve eigenschappen hebben. Ik ben van mening dat voeding per persoon een andere uitwerking kan hebben. Ikzelf ben er bijvoorbeeld achter dat ik niet goed reageer op soja en gebruik het daarom niet meer. Maar zolang je je zelf goed voelt bij het gebruik van een bepaald voedingsmiddel zou ik het inderdaad gewoon blijven eten/drinken (al dan niet met mate inderdaad!).
Gezond recept: havermouttaart | Food blog Tina deelt
[…] (voor 1 persoon): – 150 ml (ongezoete) amandelmelk – 45 gram havermout – 1 appel in kleine stukjes – handjevol rozijnen – 1 tl […]