Ananas is lekker en gezond. Je kunt dit fruit als ‘snack’ eten , door een smoothie doen of verwerken in gerechten of toetjes. In deze blogpost leg ik uit waarom deze superfood zo gezond is.
het bevat veel vitaminen en mineralen
Ananas is zeer rijk aan vitamine A, B1, B6, B11, C, E. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van vitamine C wordt al bereikt door het eten van slechts 110 gram ananas. Belangrijke mineralen die de vrucht bevat zijn ijzer, koper, mangaan, fosfor, magnesium, kalium, jodium en zink.
Ananas werkt ontstekingsremmend
De ananas zit vol met het ontstekingsremmende enzym bromelaïne. Het enzym bromelaïne helpt tegen weefselzwelling van bijvoorbeeld artrose, bronchitis, spataderen, reumatoïde artritis, verstuiking en verrekking. Bromelaïne werkt daarnaast ook nog eens pijnstillend. Als je last hebt van ontstekingen is deze superfood dus een goede natuurlijke pijnstiller. Een andere goede eigenschap van bromelaïne is dat het reizigersdiarree kan verlichten. Bromelaïne verjaagt namelijk de E. coli bacterie die voor reizigersdiarree verantwoordelijk is.
Dit fruit versterkt het immuunsysteem
Verse ananas zit boordevol vitamine C. Deze vitamine versterkt het immuunsysteem, helpt bij verkoudheid en tegen infecties, versterkt het bindweefsel en versnelt de wondgenezing. Vitamine C is dus erg belangrijk voor ons lichaam en kunnen we absoluut niet missen! Als je ananas rauw eet profiteer je het meest van vitamine C.
Ananas zorgt voor een goede spijsvertering
Het eerder genoemde enzym bromelaïne heeft een gunstige werking op de spijsvertering. Daarnaast bevat ananas veel oplosbare vezels die de spijsvertering bevorderen. Eet een paar stukjes ananas voor de maaltijd (zorg wel dat er minimaal twintig minuten tussen zitten) om je maaltijd optimaal te kunnen laten verteren.
Het zorgt voor energie
Deze heerlijke vrucht bevat thiamine (vitamine B1). Thiamine zorgt voor de verbranding van koolhydraten waardoor er energie geproduceerd wordt. Deze vitamine speelt daarnaast een belangrijke rol in het zenuwstelsel.
De gele vrucht verlaagt het cholesterolgehalte
In ananas komen plantensterolen voor. Deze groep stoffen zorgt ervoor dat het slechte cholesterol minder vanuit de darmen wordt opgenomen. Door regelmatig van dit fruit te eten kan het cholesterolgehalte dus verlaagd worden. Door het verlagen van het cholesterolgehalte verkleint ook de kans op hart- en vaatziekten.
Het helpt bloedarmoede voorkomen
Bloedarmoede wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een tekort aan ijzer. Ananas bevat veel ijzer en kan daarmee dus helpen bloedarmoede te voorkomen. IJzer is een mineraal dat zorgt voor de transport van zuurstof in het bloed. IJzer bestaat in twee vormen: heemijzer (dit ijzer komt voor in vlees en vis) en non-heemijzer(deze vorm van ijzer komt voor in plantaardige voedingsmiddelen). In ananas komt het plantaardige non-heemijzer voor.
Naast bovengenoemde eigenschappen heeft onderzoek ook uitgewezen dat ananas zorgt voor sterkere botten, het kanker kan remmen en de kans op beroertes en hartinfarcten verkleint. Bovendien geeft de vrucht je snel en lang een vol gevoel waardoor je minder snel zin hebt in ongezonde snacks. Ananas kan dus ook nog eens erg goed helpen als je wilt afvallen!
Genoeg redenen om deze zomer extra vaak te genieten van een lekkere, sappige, zoete en gezonde verse ananas!
Ingrediënten Ananas-smoothie
Met onderstaande ingrediënten kun je een heerlijke ananas-smoothie maken
– Ananas
– Mango
– Water