Bananenbrood is ontzettend voedzaam en ideaal als ontbijt (met bijvoorbeeld pindakaas of jam). Maar ook als tussendoortje is dit ‘brood’ erg geschikt. Heerlijk voor bij de koffie of thee!
Een bananenbrood kan met heel veel verschillende ingrediënten gemaakt worden. Als er maar banaan in zit! Je kunt het dus zo gezond en lekker maken als jij zelf wilt of waar je op dat moment zin in hebt.
Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om amandelmeel, speltmeel, havermout of quinoameel te gebruiken. Het is ook mogelijk om twee of meerdere meelsoorten met elkaar te combineren. Bananen zijn van zichzelf natuurlijk al zoet, maar om het nog zoeter te maken kun je nog wat extra zoete ingrediënten toevoegen zoals dadels of vijgen. Zelf houd ik hier niet zo van dus heb in onderstaand recept gekozen voor kokos(rasp), pure chocolade en blauwe bessen. Om het af te maken, en het brood net even een extra ‘bite’ te geven, kun je nog verschillende soorten noten toevoegen.
Hieronder mijn favoriete recept voor bananenbrood. Ik zou zeggen, probeer het eens, of experimenteer met je eigen favoriete ingrediënten!
Ingrediënten
– 3 rijpe bananen
– 150 gr speltmeel
– 3 eieren
– 2 tl bakpoeder
– 50 gr pure chocolade (minimaal 78% cacao)
– 50 gr blauwe bessen
– 75 gr gemengde noten
– 30 gr kokos
– snufje zout
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Pureer de bananen in een kom met een staafmixer tot een glad mengsel.
(Als je geen staafmixer hebt, kun je dit ook prima doen in een keukenmachine, of gewoon met een vork.)
3. Klop één voor één de eieren erdoor met een handmixer of garde.
4. Roer het speltmeel, de bakpoeder en het zout door het beslag.
5. Hak vervolgens de noten en de chocolade in stukjes en roer deze, samen met de blauwe bessen, door het beslag.
6. Voeg als laatste de kokos toe en roer of mix alles nog eens goed door elkaar.
7. Giet het beslag in een, met bakpapier bekleedde, cakevorm.
( Je kunt de bakvorm ook invetten met kokosolie)
8. Bak het bananenbrood in ongeveer 45 minuten af in de voorverwarmde oven.
Het brood is gaar als een prikker of vork er schoon en droog uitkomt, als je deze in het midden van het brood steekt. Laat het brood vervolgens iets afkoelen.
Eet smakelijk!