Totdat je kindje 1 jaar is mag hij of zij nog niet alles eten. Vanaf ongeveer 6 maanden mag je al wel beginnen met het geven van (tarwe) brood, maar waar beleg je dit dan mee? In het begin hoef je er niet per se iets op te doen, je kindje moet immers nog wennen aan deze nieuwe structuur en vindt alleen brood waarschijnlijk al lekker genoeg! Maar na een tijdje kan dit natuurlijk gaan vervelen én heeft je kindje ook gewoon meer (voedingsstoffen) nodig.
Beleg
Als basis kun je roomboter op het brood smeren (lees hier waarom je beter geen margarine op brood kunt smeren). Daarnaast is het goed om te variëren met verschillend broodbeleg, zodat je kindje verschillende smaken leert kennen en extra voedingsstoffen binnenkrijgt. Hieronder staan een aantal suggesties voor goed en gezond broodbeleg voor je baby (dit kun je uiteraard ook later blijven geven).
- Jam (biologisch)
- Pindakaas (probeer eerst een klein beetje i.v.m. een mogelijke allergie)
- Appelstroop of Perenstroop
- Geprakte avocado
- Geprakt ei (probeer eerst een klein beetje i.v.m. een mogelijke allergie)
- Fruit (geprakt of in kleine plakjes)
- Cottage cheese
- Groenten spread
- Notenspread (bijvoorbeeld amandelpasta)
Geen leverworst of smeerkaas
Het kan erg verleidelijk zijn om smeerkaas of leverworst op het brood van je baby te smeren, omdat dit zo gemakkelijk smeert en voor je baby eenvoudig is om te eten. Toch raad ik aan om deze producten te laten staan.
Smeerleverworst
In smeerleverworst zit bijvoorbeeld varkenslever. De functie van de lever is onder andere het ontgiften en afbreken van toxische stoffen. De lever van een baby functioneert nog niet voldoende om deze afvalstoffen te verwerken. Daarnaast bevat lever veel vitamine A, dat schadelijk kan zijn en kan zorgen voor hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet.
Om deze laatste reden adviseert ook het voedingscentrum om baby’s niet meer dan 2 keer per week smeerleverworst te geven. Volgens hen mag het vanaf een leeftijd van 4 jaar wel dagelijks. Maar denk hier nog wel even goed over na, want naast varkenslever bevat smeerleverworst nog veel meer ingrediënten die ik persoonlijk liever niet aan mijn kind geef.
Smeerkaas
Ook van de ingrediënten in smeerkaas word ik niet heel vrolijk. Een aantal ingrediënten die je in smeerkaas terugvindt zijn smeltzouten (E-nummers), melkeiwit, melkpoeder, weipoeder en kleurstoffen. Smeerkaas bevat erg veel zout en mag daarom niet meer dan 2 keer per week worden gegeven (ongeacht de leeftijd). Als baby’s en kinderen veel zout binnenkrijgen, kunnen ze op latere leeftijd problemen krijgen met hun nieren. Het advies is om kinderen van 6 tot 12 maanden niet meer dan 1 gram zout per dag te geven. Brood bevat gemiddeld 0,35 gram zout per boterham. Bij 2 boterhammen per dag zit je dus al op 0,70 gram!
Fygo’s ritme – 1,5 jaar
[…] bij de tweede mag hij kiezen wat hij erop wil. Vaak is dit ‘appelsoop’. Zie mijn blog Broodbeleg voor je kind(eren) voor tips voor gezond beleg voor op […]