Boerenkool is een van de meest gezonde groentes van de wereld. Het is een echte wintergroente en is daardoor helaas in de zomer ook maar beperkt verkrijgbaar. Toch wel fijn dus, dat het buiten kouder wordt en eerder donker, want de (verse) boerenkool ligt inmiddels alweer volop in de schappen.
Boerenkool zit vol antioxidanten. Antioxidanten beschermen je lijf tegen agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan je cellen en weefsels. Antioxidanten verlagen daardoor onder andere het risico op kanker, verbeteren je huid en gaan veroudering tegen.
Naast deze belangrijke eigenschap, heeft boerenkool nog veel meer gezonde eigenschappen:
– Het zit boordevol vitamine C, dat je immuunsysteem helpt verbeteren.
– Het bevat vitamine A. Deze vitamine is goed voor je ogen en je huid.
– Het bevat vitamine K, dat samen met calcium (zit ook in boerenkool) zorgt voor sterkere botten.
– Het werkt ontstekingsremmend.
– Het bevat erg veel ijzer. Boerenkool bevat per calorie zelfs meer ijzer dan rundvlees. Het is dus een zeer geschikte groente voor vegetariërs en veganisten.
– Het bevat de mineralen kalium, fosfor, magnesium en dus calcium en ijzer – Het bevat veel vezels, dat onder andere onze spijsvertering bevordert.
Boerenkool is, net als de meeste andere groentes, het meest gezond wanneer het rauw gegeten wordt. Op deze manier blijven alle voedingsstoffen behouden. Omdat niet iedereen rauwe boerenkool even lekker vindt, kun je er het beste een sapje of smoothie van maken. Hieronder een recept van een heerlijke groene smoothie met boerenkool.
Ingrediënten
– 1 banaan
– 2 peren
– 8 aardbeien
– 4 handjes boerenkool
– water (ongeveer 75 ml)
Bereiding
Snijd alle ingrediënten (waar nodig) in stukjes en doe alles in de blender.
Mixen en genieten maar!