• Blog
  • Over Tina
  • Tina Deelt

  • Contact
  • Tina typt

Tina Deelt

superfood-chiazaad
Overige
/
24 maart 2013

Superfood: chiazaad

Al eerder schreef ik over het supervoedsel quinoa. Naast quinoa zijn er nog veel meer zogenaamde superfoods, waaronder chiazaad. Chiazaden komen van de Salvia Hispanica, een uit Midden-Amerika afkomstige muntachtige plant. De Azteken en de Maya’s aten chiazaden voordat ze een lange reis moesten maken of voordat ze een gevecht in gingen. Na de komst van de Spanjaarden is dit gewas en de buitengewone eigenschappen van de zaden voor langere tijd in de vergetelheid geraakt.

Biologisch chiazaad

De plant waar de chiazaden vandaan komen, bevat bepaalde vetten waardoor er geen ongedierte op af komt. Hierdoor zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig. Chiazaden worden geoogst en schoongemaakt via een mechanisch proces.

Chiazaden vallen onder de superfoods omdat de kleine zaadjes een zeer positieve invloed hebben op lichaam en geest. Ze bevatten 4 essentiële onderdelen die goed zijn voor de gezondheid.

De voordelen van chiazaad

Chiazaden bevatten onder andere het hoogste percentage omega 3 dat te vinden is in de natuur. Omega 3 heeft een aantal belangrijke eigenschappen:

  • verlaagt cholesterol
  • gaat spierverkramping, depressie, gewrichtspijn en reuma klachten tegen
  • verhoogt je weerstand
  • verbetert de werking van je hersenen
  • verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

Ook bevatten chiazaden 25% meer vezels dan lijnzaad, maar minder calorieën. Deze vezels zorgen er weer voor dat koolhydraten langzamer door het lichaam opgenomen worden, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Daarnaast bevatten chiazaden 30% meer antioxidanten dan bijvoorbeeld blauwe bessen. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen en helpen daarmee onder andere veroudering tegen te gaan.

Tenslotte bevatten chiazaden proteïnen en mineralen. Proteïnen zijn essentieel om de cellen in het lichaam gezond en fit te houden. Bij een allergie voor bijvoorbeeld koemelk, gluten of noten, kunnen chiazaden goed gebruikt worden als alternatief. Chiazaden bevatten de volgende mineralen:

  • 6x meer calcium dan melk –> Calcium is onder andere noodzakelijk voor de opbouw en het behoud van gezonde botten en een gezond gebit.
  • 15x meer magnesium dan broccoli –> Magnesium is een echt antistress mineraal, het zorgt voor ontspanning van de spieren, bloedvaten en zenuwen. Daarnaast is magnesium nodig om het calcium op te kunnen nemen.
  • 3x meer ijzer dan spinazie –> IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling.
  • 50% meer foliumzuur dan asperges –> Foliumzuur is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Bovendien is het zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby.

Het gebruik van chiazaad

Chiazaden kunnen op allerlei manieren gebruikt worden. Bijvoorbeeld in een salade, door de yoghurt, in een smoothie, in de soep of in een sapje. Chiazaden nemen tot 9x hun gewicht in vocht op. Daarom is het goed ze eerst 10 minuten te laten weken in water. Hierdoor vormen ze een soort gel die het lichaam niet alleen voedt, maar ook nog eens hydrateert.

Mensen die bloedverdunners gebruiken moeten echter voorzichtig zijn met het gebruik van chiazaad. Chiazaden hebben namelijk een lichte bloedverdunnende werking. De combinatie van beiden kan tot bloedingen leiden.

Chiazaad is niet heel goedkoop (bij bijvoorbeeld De Tuinen kost een pot van 250 gram € 6,99), maar (voor iedereen die geen bloedverdunners gebruikt :-)) zeker het investeren waard. Al helemaal omdat ze jaren goed blijven als je ze droog en donker bewaart!

2 Comments
Share

You May Also Like

28 april 2013

Voeding & hygiëne

22 juli 2012

Eten als een holbewoner

27 juli 2012

Gezond(er) eten op vakantie

17 september 2012

Stop met suiker!

  • Femke
    24 maart 2013

    Klinkt goed zeg, wat zou je aanbevelen qua hoeveel en hoe vaak eten?

    Reply
    • tinabrands
      Femke
      24 maart 2013

      Iedere dag 1 tot 3 theelepels is voldoende! 🙂

      Reply

Laat een reactie achter Annuleer reactie

Previous Post
Stress, het doet wat met je!
Next Post
Voeding & hygiëne

Instagram

…

Copyright © 2025 Tina Deelt. All Rights Reserved.