De herfst is officieel begonnen en dat merken we aan alles. Het is koud(er) buiten, het blijft maar regenen en de dagen worden korter. Ik heb afgelopen weekend zelfs de verwarming al weer aan gedaan.
Doordat het buiten sneller donker is en het weer onstuimig, krijg je sneller zin om lekker warm binnen op de bank te kruipen. Vaak gaat op de bank kruipen al gauw samen met (gedachteloos) ongezond voedsel naar binnen werken. Ik ontken het niet, ook bij mij. Bij een warm kopje thee hoort toch een lekker koekje of stukje chocola? Dat vind ik althans wel, maar toch wil ik streng voor mezelf zijn. Alleen in het weekend!
Wie zich hierin herkent en er ook van baalt dat er alweer een nieuw pak koekjes, een reep chocola, een zak chips of wellicht (nog veel erger!) een zak pepernoten in de kast ligt, heeft vast iets aan onderstaande tips.
Niet alleen de lekkernijen zorgen ervoor dat de kilo’s er weer aanvliegen en je vermoeider bent dan in de zomermaanden. Ook de avondmaaltijden worden anders. Zwaarder. Bijvoorbeeld stamppot. Stamppot past uitstekend bij dit weer en is niet eens heel ongezond. Maar de meeste mensen verrijken dit maaltje met een lekkere vette rookworst, spekjes en/of jus. Niet zo gezond meer dus. Natuurlijk snap ik dat stamppot zonder extra’s niet meer zo lekker is. Maar vervang de spekjes dan eens door gekookte ham en de jus door een beetje mosterd. In plaats van rookworst kun je bijvoorbeeld kiezen voor een stukje kipfilet, kalkoenfilet of een biefstukje. Kun je echt niet zonder rookworst, kies dan sowieso voor de magere variant (Let op: een magere rookworst bevat alsnog 2 keer zoveel calorieën en 6 keer (!) zoveel vet als bovenstaande opties).
Het is een feit dat wanneer het kouder wordt, je lichaam meer energie nodig heeft om op temperatuur te blijven. Besluit nu niet om zonder schuldgevoel nog een keer extra op te scheppen. Eet liever wat vaker op een dag kleinere maaltijden en gezonde tussendoortjes. Begin de dag hoe dan ook met een gezond en eiwitrijk ontbijt. Een goed ontbijt bepaalt je eetgedrag voor de rest van de dag. Lees voor ontbijttips mijn blog: ‘Het belang van een gezond ontbijt’. Koolhydraten heb je zeker nodig, maar eet ze met mate. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende groente en fruit binnen krijgt (minimaal 2 ons groente en 2 stuks fruit).
Kies ook als tussendoortje of avondsnack voor groente of fruit. Denk aan worteltjes, stukjes komkommer, druiven, cherrytomaten, paprika mandarijntjes, olijven, etc. Maak er eventueel een gezonde dipsaus bij zoals guacamole of hummus.
Dan zijn er nog die heerlijke koppen cappuccino en warme chocolademelk (met slagroom). Laat ten eerste de slagroom maar gewoon achterwege :). Maak je warme chocolademelk zelf met biologische volle melk (gebruik dit ook voor je cappuccino) en cacaopoeder. Je kunt eventueel wat stevia toevoegen om het wat zoeter te maken. Ik hoor je denken, volle melk is toch vet en minder gezond? Halfvolle melk en magere melk bevatten inderdaad minder melkvet, maar zonder dit vet kan je lichaam de aanwezige vitaminen en mineralen in de melk niet gebruiken. Dat melk van nature ‘vol’ is heeft dus een reden.
Tenslotte kan ik het niet vaak genoeg zeggen, maar vermijd suikers en voedingsmiddelen uit pakjes (met vaak allerlei toegevoegde gekke, ongezonde ingrediënten). Maak sauzen zoveel mogelijk zelf met verse ingrediënten en probeer, waar mogelijk, te kiezen voor de biologische variant van een product.
Gezond eten voorkomt niet alleen die extra onnodige kilo’s, maar helpt ook je weerstand op peil te houden. Hoewel een verkoudheid of griep het meest voorkomt in de herfst en de winter, wordt dit niet veroorzaakt doordat het buiten (opeens) koud is. Je krijgt de griep of wordt verkouden door een virus. Doordat in de herfst en de winter mensen o.a. vaker met het openbaar vervoer reizen en er thuis minder vaak ramen of ventilatieroosters openstaan, is een dergelijk virus sneller opgelopen dan in de lente of de zomer. Een goede weerstand zal (in de meeste gevallen) het virus vernietigen en voorkomen dat je daadwerkelijk verkouden wordt of de griep krijgt.
Een gezond voedingspatroon aannemen, en dus ook niet snoepen, kost in het begin wat discipline, maar ik verzeker je dat je na een paar dagen niet eens zo veel zin meer hebt in wat lekkers.
Die avonden bankhangen kom je dan veel gemakkelijker zonder te snaaien en dus zonder schuldgevoel door. Bovendien zul je merken dat je veel meer energie hebt en dus meer zin om toch wat te ondernemen. Ondanks het verschrikkelijke weer buiten. Want zeg nou zelf, die knusse herfst- en wintermaanden hebben toch ook wel weer wat?
Robin
Hello, you post interesting content on your website, you deserve much more visits, just
type in google for – augo’s tube traffic