
10 tips om je Nederlands te verbeteren
Wie goede teksten wil typen en professioneel over wil komen, moet in ieder geval foutloos schrijven. Maar het Nederlands blijkt nog niet voor iedereen zo eenvoudig. De Nederlandse taal kent onder andere behoorlijk veel woorden en veel verschillende grammaticaregels. Niet gek dus, dat niet iedereen foutloos Nederlands kan. In dit artikel help ik je een handje om je Nederlands te verbeteren. Met deze 10 tips heb je genoeg handvatten om een foutloze tekst te kunnen schrijven.
1. Krijg Nederlands taaladvies via Onze Taal
Je hebt ongetwijfeld weleens een woord gegoogeld, omdat je niet precies wist wat de juiste spelling was. 50% kans dat er toen een antwoord van Onze Taal bovenaan in de zoekresultaten verscheen. En dat is fijn, want bij Onze Taal weet je in ieder geval zeker dat je de juiste informatie krijgt en je dus niet alsnog een fout maakt. Onze Taal is een genootschap voor taalliefhebbers. De belangrijkste activiteit van dit genootschap is het uitgeven van het tijdschrift Onze Taal. Echter kennen de meeste mensen Onze Taal door het Taalloket. Met dank aan het taalloket kun jij 24 uur per dag online taaladvies opvragen. Handig!
2. Schrijf je in voor taal-nieuwsbrieven
Wanneer je niet per se meteen iets wilt weten of leren, maar gewoon beetje bij beetje je Nederlands wilt verbeteren, dan kun je je inschrijven voor een aantal taal-nieuwsbrieven. Ook Onze Taal heeft een eigen nieuwsbrief, genaamd ‘Taalpost’. Andere leuke of handige nieuwsbrieven zijn die van het Instituut voor de Nederlandse Taal, de Taalunie en van Jager & Neyndorff.
3. Luister podcasts over de Nederlandse taal
De populariteit van podcasts als contentvorm blijft groeien. En misschien is dit ook wel de makkelijkste en leukste manier om iets nieuws te leren. Gewoon in de auto, tijdens een wandelingetje of in het zonnetje in de tuin of op het balkon. Je hoeft alleen maar te luisteren en de informatie in je op te nemen. Leuke podcasts over taal zijn die van Paulien Cornelisse, de Taalstaat, Woordwaarde en Alles is Taal.
4. Spijker je Nederlands bij via Taaladvies.net
Bij punt 1 schreef ik al dat je 50% kans hebt dat er een antwoord van Onze Taal in je zoekresultaten verschijnt, wanneer je online op zoek bent naar uitleg over hoe je iets schrijft. Geen antwoord van Onze Taal? Dan staat er zeer waarschijnlijk een antwoord van Taaladvies.net bovenaan. Op de website van Taaladvies vind je een antwoord op vele concrete vragen over taal en spelling. Taaladvies bestaat voornamelijk uit een databank met taal- en spellingkwesties waar vaak vragen over worden gesteld. Heb je aan taalvraag? Dan heeft Taaladvies het antwoord.
5. Spel nooit meer verkeerd met Woordenlijst.org
Woordenlijst.org is een onderdeel van Taalunie. Twijfel je over de spelling van een bepaald woord? Voer het woord in en Woordenlijst.org vertelt je precies hoe je het schrijft en eventueel vervoegt.
6. Ontdek synoniemen via Synoniemen.net
Wanneer je in je tekst regelmatig hetzelfde woord gebruikt, kan dat irritant, stijf en saai overkomen. Door synoniemen te gebruiken creëer je variatie in je tekst. Dit is prettig voor de lezer, maar ook voor Google. Synoniemen zijn namelijk erg belangrijk voor SEO.
Met behulp van Synoniemen.net ontdek je eenvoudig en snel een aantal mogelijke synoniemen. Nadat je de tool een aantal keren hebt gebruikt, wordt het steeds gemakkelijker om zelf synoniemen te bedenken tijdens het schrijven.
7. Volg taalnazi’s op social media
Als je toch uren per dag door je Instagram- of Facebooktijdlijn scrollt, kun je net zo goed een paar taal-accounts gaan volgen. Zo leer je elke dag weer wat bij. Ik noemde haar al even bij de podcasts; Paulien Cornelisse is leuk om online te volgen. Via Taalvoutjes leer je op een grappige manier iets over taal en ook Marion Goosen van PuurTaal deelt handige tips met haar volgers. Uiteraard deel ik via het Facebook– en Instagram van Tina typt ook af en toe leuke taaltips en -weetjes waar jij weer wat van kunt leren.
8. Volg een taal- of schrijftraining
Wil je echt actief aan de slag met taal en zo snel mogelijk je Nederlands verbeteren? Dan is het aan te raden om een taal- of schrijftraining te volgen. Omdat er ontzettend veel aanbod is, raad ik je aan om Google te gebruiken en reviews te lezen. Heb je nou zelf een taal- of schrijftraining gevolgd waar je enthousiast over bent? Deel het dan vooral met mij!
9. Test je spellingkennis met behulp van Beter Spellen
Ben je meer van het spelenderwijs leren? En vind je het leuk om testjes te maken? Doe dan mee aan Beter Spellen. Door je aan te melden ontvang je elke werkdag 4 vragen die gebaseerd zijn op jouw niveau.
10. Lees boeken, kranten, tijdschriften en/of blogartikelen
Als kind werd je er misschien gek van: volwassenen die zeiden dat lezen goed voor je is. Maar daar is geen woord van gelogen. Door regelmatig te lezen verbeter je automatisch je taalkennis en dus ook je Nederlands. Houd je niet van boeken lezen? Kies dan voor een tijdschrift, de krant, vakliteratuur of blogartikelen. Probeer wel om online en offline lezen af te wisselen. Dat is beter voor je ogen, anders zie je jouw eigen taalfouten straks helemaal niet meer!
Aangezien je tot het eind bent gekomen van dit artikel, heb jij waarschijnlijk behoefte aan wat taaltips. Volg me op social media en ik deel met liefde mijn kennis met je. Uiteraard kun je mij ook inhuren om jouw teksten te controleren of zelfs helemaal te schrijven. Kijk voor meer informatie hierover bij mijn aanbod of typ een berichtje via mijn contactformulier.
Groetjes,
Tina