Tijdens mijn zwangerschap ontving ik een Philley om, na de geboorte van Jip, te kunnen testen. Een wát!? Een Philley! Philley is een poederbus waarmee je in een handomdraai een babyflesje klaarmaakt. Klinkt handig! Of dat ook echt zo handig is, heb ik inmiddels kunnen testen en in deze blogpost deel ik met jullie mijn bevindingen.
Philley
Iedereen die flesvoeding geeft of ooit heeft gegeven herkent het vast wel; het geknoei met melkpoeder wanneer je een mooi afgestreken schepje wilt maken met het bijgeleverde maatschepje. Met Philley zou dit verleden tijd zijn. Dát wilde ik natuurlijk zelf ervaren!
De poederbus ziet er stijlvol uit en staat daardoor veel leuker op het aanrecht dan zo’n suf pak melkpoeder. Aan de onderkant zit een grote dop die je eraf kunt draaien om de bus te vullen. Er past minstens een half pak babyvoeding in! In de kop van Philley zit een slimme splitter. Wanneer je de poederbus omkeert en met de opening boven de fles houdt, kun je de kop van Philley naar rechts draaien tot je ‘klik’ hoort. Elke klik staat voor één afgestreken maatschepje melkpoeder (standaard 4,6 gram). Als je kindje dus 5 schepjes melkpoeder nodig heeft in 1 fles, dan tel je mee tot 5 kliks. Simpel, snel en hygiënisch!
Mijn ervaring met Philley
Philley is inderdaad een heel handig systeem, en wij gebruiken hem hier thuis al zolang we Jip flesvoeding geven. Toch zijn er een aantal dingen waar we tegenaan lopen. Ondanks dat hij ontworpen is om gemakkelijk mee te kunnen nemen, vind ik hem toch wel erg groot en neem ik dus alsnog altijd zo’n poedertorentje mee (deze is overigens wel heel snel en makkelijk te vullen met behulp van Philley). Wij gebruiken de poederbus dus alleen thuis. Als je Philley een tijdje hebt gebruikt, kan hij wat stroever worden. Hierdoor is het al meerdere keren voorgekomen dat ik twijfelde of het nou een klik was of dat hij gewoon haperde. Dit is natuurlijk heel goed te voorkomen door hem regelmatig schoon te maken. Daarnaast moet je heel goed opletten dat je Philley op tijd bijvult. Als hij bijna leeg is kan het namelijk zijn dat er niet voldoende melkpoeder per ‘klik’ meekomt. Nu we hem een tijd gebruiken houden we rekening met deze laatste twee punten en gaat het een stuk beter.
Overweeg je zelf ook om Philley aan te schaffen? Hieronder deel ik alle voor- en nadelen van Philley:
Voordelen
- Exacte dosering (de interne splitter zorgt voor afgestreken schepjes)
- Snel klaar (een paar keer klikken en je fles is klaar)
- Geen geknoei (eenvoudig systeem, praktisch in gebruik)
- Handig voor thuis en op reis (in Philley past minstens een half pak babyvoeding)
- Je kunt goedkopere babyvoeding kopen (merken als Nutrilon zijn onder andere zo duur omdat er een supersonische verpakking omheen zit die het afstrijken van een maatschepje zogenaamd makkelijker zouden maken. Goedkopere merken zijn net zo goed, want deze moeten verplicht aan bepaalde eisen voldoen, alleen is de verpakking vaak wat simpeler. Dit is met Philley geen enkel probleem, want je giet gewoon alle melkpoeder in de poederbus.)
Nadelen
- Net te groot voor in de verzorgingstas (het zou wel kunnen, maar als je net als ik je verzorgingstas helemaal volpropt, is zo’n smal voedingstorentje nét wat makkelijker om mee te nemen)
- Wordt na verloop van tijd stroef (dit kun je voorkomen door Philley regelmatig schoon te maken)
- Geen indicatie wanneer hij bijna leeg is (als hij leger begint te voelen moet je regelmatig controleren hoeveel melkpoeder er nog in zit om te voorkomen dat je te weinig voeding in het flesje doet.
Conclusie
De voordelen wegen zwaarder dan de nadelen. De nadelen zijn namelijk allemaal eenvoudig op te lossen. Ik wil in ieder geval niet meer zonder en raad iedere zwangere vrouw, of moeder die flesvoeding geeft, aan de Philley in huis te halen!
Jip’s ritme – 4,5ᵉ maand – Tina deelt
[…] zit nu dus op 4 flessen per dag van 210 ml en 7 schepjes ( of ‘kliks’ met Philley) melkpoeder. Deze drinkt hij met gemak leeg en daarom zijn we sinds kort begonnen met groentehapjes. […]